sâmbătă, 11 octombrie 2008

Salină artificială deschisă la Piteşti


Salina se află pe bulevardul Eroilor, peste drum de noul sediu al Muzeului Judeţean. Aici au fost amenajate două încăperi, una pentru copii şi alta pentru adulţi.


Parafrazând zicala „Dacă Mohamed nu vine la munte, vine muntele la Mohamed”, putem spune, când ne referim la prima salină artificială deschisă în Piteşti: „Dacă piteştenii nu vin la muntele de sare, vine muntele la piteşteni“. Salina se află pe bulevardul Eroilor, peste drum de noul sediu al Muzeului Judeţean. Aici au fost amenajate două încăperi, una pentru copii şi alta pentru adulţi. Camerele în care se practică haloterapia (procedeul prin care se inhalează aerosoli salini) au un al doilea perete, zidit din cărămizi speciale din sare. În „grota“ de sare, aerul este puternic ionizat. Încăperea este ca o solniţă uriaşă care oferă întocmai condiţiile de microclimat dintr-o salină naturală.
Pereţii, zidiţi cu cărămizi din sare
Pentru amenajarea salinei artificiale de la Piteşti s-au folosit 5 tone de sare, provenită de la salina naturală din Târgu Ocna. Cu sarea având forma unor cărămizi circulare s-au capitonat pereţii, iar sarea măcinată a fost împrăştiată pe jos, precum nisipul pe o plajă, pentru o mai eficientă îmbogăţire a atmosferei în componentele specifice. Încăperile sunt dotate cu aparate de salinizare a aerului şi umidificatoare. Concentraţia de aerosoli salini, umiditatea şi temperatura sunt controlate şi modificate pe parcursul şedinţelor de tratament, pentru maximum de eficienţă şi confort.
În timpul şedinţei, adulţii fac terapie, masaj reflexoterapeutic, aromaterapie şi cromoterapie, stând confortabil în şezlonguri, iar copiii se pot relaxa în camera special amenajată pentru ei, în care se găsesc jucării, ustensile de desenat, chiar şi un tobogan.
O cură costă cel mult 18 lei
În „grota“ de sare, piteştenii îşi pot astâmpăra bolile de plămâni şi nu numai. Medicii colaboratori ai centrului sunt: dr. Magdalena Gina Călin, dr. Anişoara Florentina Ştefan, dr. Emilia Munteanu şi psihologul Mihaela Neacşu. O cură costă 18 lei, dar se fac reduceri pentru elevi, studenţi şi pensionari. Copiii mai mici de doi ani nu plătesc niciun leu. Este bine ca terapia să se urmeze de două ori pe an, în cure de 16-18 şedinţe; preventiv se poate face o dată sau două ori pe săptămână.
În cadrul şedinţelor de tratament, pacienţii sunt serviţi cu ceai din plante, îndulcit cu miere polifloră, cu apă plată sau minerală, acest răsfăţ fiind inclus în preţ. Salina este deschisă de luni până sâmbătă, între orele 10-18. În afara acestui interval se fac programări.
Pe lângă efectele benefice asupra sănătăţii, salina artificială duce şi la economii însemnate, pentru că amatorii de cure nu mai plătesc bani pentru transport, cazare şi masă, ca în cazul tratamentelor cu aerosoli într-o salină clasică.
Indicaţii şi contraindicaţii
În „grota“ de sare, fiecare respiraţie înseamnă, poate, un medicament în minus. Haloterapia are următoarele indicaţii: inflamaţie cronică a nasului, gâtului şi faringelui, astm bronşic şi bronşită astmatiformă, rinită cronică şi rinosinuzite alergice, infecţii respiratorii repetate, angine, rinoadeuridite, faringite, silicoză gradul I şi II, bisinoză, bronsiectazie (fără hemoptizie), traheo-bronşită cronică, pneumonii, diverse tipuri de alergii, stare de oboseală, boli de circulaţie, boli cardiace, afecţiuni dermatologice, ulcer gastric şi duodenal, nevroze, sinuzită maxilară şi cronică, amigdalită cronică, insuficienţă respiratorie restrictivă, enfizem pulmonar obstructiv, polipoză faringiană, tabagism, psoriazis, copiilor şi tinerilor cu deficit constituţional, pentru cei cu potenţial crescut la infecţiile O.R.L. de natură virotică şi microbiană etc.
Terapia este recomandată şi persoanelor sănătoase, care vor să prevină boala. Şedinţele sunt recomandate şi persoanelor care lucrează în medii toxice, celor care vor să înlăture efectele nocive ale poluării şi stresului, precum şi fumătorilor care vor să renunţe la viciu. Copiii sub trei ani au voie la salină doar cu recomandarea expresă a medicului.
De reţinut că haloterapia are şi contraindicaţii, în cazurile de: tuberculoză pulmonară, micoze pulmonare, cancer bronho-pulmonar, boli infecto-contagioase, hipertensiune arterială stadiul III, boala Basedow, cardiopatie cronică ischemică decompensată, infarct miocardic recent, angină pectorală cu crize frecvente, cord pulmonar cronic decompensat, epilepsie şi alte afecţiuni neurologice ce evoluează cu pierderea stării de conştienţă, claustrofobie, sarcină avansată şi status asmaticus.

Sursa: Ziarul Argesul